Straatnaam: Oranje-Nassaustraat


De Oranje-Nassaustraat kent zijn origine uiteraard vanuit een koninklijke aard. Maar waarom precies? Wat heeft deze straat met de koninklijke familie te maken? Het antwoord vinden we in Piet Heyn. En dan bedoelen we niet het historische figuur, maar zijn standbeeld.

Het was 17 oktober 1870 toen het gloednieuwe standbeeld aan de haven werd onthuld. En wie kwam een officieel kijkje nemen? Juist, de koning. De Oranje-Nassaustraat is vernoemd naar de verleden aanwezigheid van koning Willem III. Zoals je misschien wel weet is Coolhaveneiland inmiddels geen nieuwkomer in koninklijk bezoek meer. In 2008 werd de Anglicaanse Kerk bezocht door voormalige koningin Beatrix. Misschien moeten we de Pieter de Hoochstraat maar omdopen tot 2e Oranje-Nassaustraat.

Verder heeft de straat een rijke linguistische geschiedenis. Het heeft niet alleen bekend gestaan onder 1 of 2 extra namen, nee, in totaal zijn er 10 verschillende namen aan de Oranje-Nassaustraat vast te binden:

Voor de samenvoeging van Rotterdam en Delfshaven in 1886 droeg de straat de drievoudige naam van de Oranjestraat, de Dam en de Willemstraat.

De Willemstraat heette voor 1870 de Korte Brugstraat en nog vroeger stond deze bekend als de Steursteeg (naar het huis ‘de Steur’).

Aan het begin van de 18de eeuw wordt er naar de straat verwezen als ‘Nieuwstraat’ en tot het eind van deze eeuw was ook de Arent Foyensteeg een populaire benaming (naar een oud-bewoner).

Ook Korte- en Langebrugstraat komen voor en de alleroudste benaming is blijkbaar de Korte Dijkstraat, terwijl dat nu een hele andere straat opzich is.