Straatnaam: Kapelstraat

De Kapelstraat herdenkt de voormalige Sint Jobskapel. Er is niet heel veel te vinden over de Sint Jobskapel, al heeft deze een rijke geschiedenis en zal voor Coolhaven-kenners zeker bekend zijn.

De kapel werd opgericht door bewoners van het voormalige ambacht Schoonderloo (vroeger ook bekend als Scoenreloe of Schoonreloo). Schoonderloo ontstond na een vernieuwde bedijking die toegang en veiligheid mogelijk maakte. Snel na de bewoning van het gebied werd de kapel opgericht.

De kapel staat bekend om zijn overlevingsvermogen. Schoonderloo heeft het door de jaren heen niet makkelijk gehad, branden, overstromingen en aanslagen belaagden het dorpje, maar de kapel verdween niet totdat ze gelijktijdig met de aanleg van de Sint Jobshaven door wil van bewoners zelf (begin 20ste eeuw) afgebroken werd. Waar ooit de kapel stond bevindt zich nu het Rotterdamsch Lyceum (hier bevond zich ook de bekende begraafplaats van Delfshaven waar de kapel praktisch bij hoorde).

Maar wat is er toch allemaal gebeurt in Schoonderloo, dat onschuldige plekje waar we geografisch nog steeds in wonen met z’n allen? Laten we beginnen bij het begin, de Jonker Fransenoorlog. Frans van Bredrode wilde graag Schiedam veroveren en in 1488 voelde Schoonderloo hier het effect van. De troepen onder leiding van jonker Frans van Brederode verwoestte haast heel Schoonderloo, maar niet de Sint Jobskapel. Nog geen honderd jaar later in 1572 werd het dorp opnieuw getroffen en in brand gestoken, dit keer door Spaansgetrouwe troepen in de Tachtigjarige Oorlog, veel verviel, maar niet de Sint Jobskapel. Nog eens twee jaar later in 1574 werden meerdere dijken in de omgeving doorgestoken met als doel om delen van het land onder water te leggen zodat de Spaanse troepen het beleg van Leiden zouden afbreken. Een plek waar de dijken werden doorgestoken, jawel, Schoonderloo. Schoonderloo kwam onder water te staan, maar de Sint Jobskapel bleef intact.

Kortom, de Sint Jobskapel heeft zijn straatnaam wel verdiend.