Marmalade

Uit de keuken van Piet Heyn op Coolhaveneiland!

Benodigheden:

  • 1 kg sinaasappels
  • 1 citroen
  • 2 l water
  • 1 3/4 kg geleisuiker

Bereidswijze:

Dat het eten van sinaasappels scheurbuik kon voorkomen en genezen was wel bekend. Het inladen en bewaren van zoveel vers fruit was echter een groot pobleem. In Engeland bestaat er een mooi verhaal over het zoeken naar de juiste bewaarmethode voor sinaasappelen tegen scheurbuik en het ontstaan van marmalade. Begaan met het lot van de schepelingen zou Queen Mary opdracht hebben gegeven het sap en de schil van ladingen sinaasappels in te koken. Zij gaf het in Dundee ontwikkelde bittere smeerseltje de benaming marmalade naar mar (mare = zee) en malade, wat ziek betekent.

Boen de sinaasappels en de citroen onder de stromende (lauwe) kraan met een zachte borstel af. Halveer de vruchten en pers ze uit. Snijd de halve sinaasappels opnieuw doormidden en neem het resterende vruchtvlees (vliesjes) uit de kwarten. Schep dit met de pitjes in een (kaas)linnen doekje en knoop het dicht. Schenk het sap bij het water. Snijd de sinaasappelschillen in reepjes, snijd niet te veel wit van de schil, want hoe meer wit, hoe bitterder de marmalade wordt. Voeg de reepjes schil met het dichtgeknoopte linnen doekje aan het water met sinaasappelschap toe. Breng het geheel aan de kook en laat alles op de laagste pit ongeveer 2 uur zonder deksel pruttelen. Neem het linnen doekje uit de pan. Draai de warmtebron hoog en laat de marmalade in ongeveer 15 minuten geleren (test de marmalade na ongeveer 10 minuten door te controleren of deze al stolt op een schoteltje). Laat de marmalade 15 minuten rusten, schep dan met een schuimspan eventueel aanwezig ‘schuim’ van de jam en verdeel de marmalade over ca. 6 goed schoongemaakte jampotten. Dek de potten direct af.